Lokalna kuchnia ma śliczne tradycje oraz do dzisiaj w rejonach spożywa się stereotypowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Żeby je przyrządzić należy wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i sekundę smażyć. Wlać ocet, dołożyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dołożyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najprawidłowiej smakują na drugi dzień, kiedy prawidłowo się zmarnują oraz przejdą smakiem przypraw. Do przysmaków kaszubskich wypada też węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno stosowane do wędzenia nadaje rybie specjalistyczny smak.
Krakow Restaurant Polish Cuisine
Kaszuby są niesłychanie bogate w ryby, w następstwie tego kuchnia ta tak często je używa. Na różnorodne sposoby, w szeregu przypadków ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym regionie Polski. Polska kuchnia bogata jest w najróżniejsze, apetyczne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią i zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. Dzisiaj na ogół zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do kultowych lokalnych zup należy też krupki.